STRESS, ANGST & ENERGIEWERK

Stress en angst zijn veelvoorkomende problemen waar we tegenwoordig vaak mee te maken hebben. De snelle wereld waarin we leven, in combinatie met persoonlijke uitdagingen en verantwoordelijkheden, kan gemakkelijk leiden tot gevoelens van overweldiging en angst.

Er zijn echter manieren om met deze gevoelens om te gaan en naar een meer vredige staat van zijn te gaan. In dit artikel ga ik in op stress en angst en hoe energiewerk kan helpen.

Stress en angst begrijpen

Stress is een reactie op waargenomen bedreigingen, zowel fysiek als emotioneel. Wanneer we stress ervaren, laat ons lichaam hormonen vrij die de “vecht- of vluchtreactie” veroorzaken. Deze reactie kan in bepaalde situaties nuttig zijn, maar als het vaak of langdurig wordt ervaren, kan het negatieve effecten hebben op onze fysieke en mentale gezondheid.


Angst daarentegen is een gevoel van bezorgdheid of onbehagen over toekomstige gebeurtenissen. Het kan lichamelijke symptomen veroorzaken, zoals een snelle hartslag, zweten en beven. Angststoornissen zijn ernstig en kunnen het dagelijks leven verstoren.

Zowel stress als angst kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals werk- of schoolgerelateerde druk, financiële zorgen, relatieproblemen en traumatische gebeurtenissen. Hoewel het normaal is om van tijd tot tijd stress en angst te ervaren, kunnen chronische stress en angst leiden tot lichamelijke gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en hoge bloeddruk, en tot psychische problemen, zoals depressie en paniekstoornissen.

Hoe energiewerk kan helpen

Energetische genezers gebruiken verschillende technieken om het energiesysteem van het lichaam in balans te brengen en te herstellen. Deze technieken kunnen reiki, acupunctuur, chakra-balancering en andere holistische therapieën omvatten.

Er wordt gewerkt met de energievelden rondom en in het lichaam. Energiewerkers kunnen helpen blokkades op te heffen en de doorstroming van energie te bevorderen, wat kan helpen om stress en angst te verminderen. Wanneer energie vrij stroomt, is het lichaam beter in staat zichzelf te genezen en een optimale gezondheid te behouden.

Tijdens een energie sessie kan je een gevoel van kalmte en ontspanning ervaren. De beoefenaar zal werken om de energiecentra in je lichaam in balans te brengen en te herstellen, wat leidt tot een vermindering van stress en angst. Een “vecht- of vluchtreactie” kan bijvoorbeeld verminderd worden door ervoor te zorgen dat je wortelchakra terug optimaal werkt.

Naast het werken met een energetische genezer zijn er nog andere dingen die je kan doen om stress en angst te verminderen. Deze kunnen bestaan uit regelmatige lichaamsbeweging (Sport eet stress weg!), gezond eten, voldoende slaap krijgen, ademhalingstechnieken, meditatie en visualisatieoefeningen.

Wanneer je energie beter stroomt, en je meer ‘geconnecteerd’ bent met jezelf en de universele levensenergie, dan zal je gemakkelijker beseffen dat je niet je gevoelens bent.

Je bent niet je angst, je voelt angst. Je bent niet zenuwachtig, je voelt je zenuwachtig.

Die gevoelens zijn fysieke reacties van je lichaam en je hersenen op een bepaalde situatie. Jij bent veel meer dan dat. Je gevoelens zijn maar een klein onderdeeltje. Wanneer je dat beseft, dan kan je leren om je gevoelens te observeren wanneer ze naar boven komen.

Eerst heb je bijvoorbeeld een angstreactie, maar al snel besef je dat dit slechts een gevoel is. Je kan leren om je gevoel te observeren (waar voel je het fysiek, welke gedachten heb je?)

Als je je gevoel observeert als iets dat maar gewoon een fysieke reactie is, en niet je volledige zelf, dan zal je merken dat dit gevoel snel vermindert in intensiteit. Je zal terug creatiever kunnen nadenken wat je kan doen om je angst te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *