DANKBAARHEID

Dankbaarheid is een krachtig hulpmiddel dat een gevoel van vreugde, tevredenheid en geluk in ons dagelijks leven kan brengen. In deze blog gaan we dieper in op het concept dankbaarheid en de voordelen die het kan opleveren.

Wat is dankbaarheid?

Dankbaarheid is de daad van erkennen en dankbaar zijn voor de positieve aspecten van ons leven, groot of klein. Het gaat om het erkennen van de goede dingen die we hebben, in plaats van ons te concentreren op wat we missen of wensen dat we hadden. Dankbaarheid is een houding van overvloed die kan leiden tot gevoelens van tevredenheid, vreugde en geluk.

Er zijn tal van voordelen aan het beoefenen van dankbaarheid. Hier zijn er een paar:

  • Verbeterde geestelijke gezondheid: Studies hebben aangetoond dat dankbaarheid de geestelijke gezondheid kan verbeteren door symptomen van depressie, angst en stress te verminderen. Wanneer we ons concentreren op waar we dankbaar voor zijn, verplaatsen we onze aandacht weg van negatieve gedachten en emoties.

  • Verhoogd geluk: Dankbaarheid wordt in verband gebracht met meer geluk en tevredenheid met het leven. Wanneer we ons concentreren op de positieve aspecten van ons leven, is de kans groter dat we ons gelukkig en vervuld voelen.

  • Verbeterde lichamelijke gezondheid: Het is aangetoond dat dankbaarheid de lichamelijke gezondheid verbetert door ziektesymptomen te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Als we dankbaar zijn voor ons lichaam en er goed voor zorgen, is de kans groter dat we een betere lichamelijke gezondheid ervaren.

  • Betere relaties: Dankbaarheid oefenen kan onze relaties met anderen verbeteren door gevoelens van liefde, vriendelijkheid en mededogen te bevorderen. Wanneer we anderen dankbaar zijn, versterkt dat onze verbindingen en bouwt het vertrouwen op.

Hoe dankbaarheid oefenen?

Dankbaarheid oefenen is in principe eenvoudig en kan worden opgenomen in je dagelijkse routine.

Hier zijn enkele manieren om dankbaarheid te oefenen:

Toon dankbaarheid aan anderen: Neem de tijd om anderen dankbaar te zijn voor de positieve impact die ze op uw leven hebben. Dit kan een eenvoudig bedankbriefje zijn of een mondelinge uiting van waardering.  Het kan in het begin wat onwennig lijken, maar je zal zien dat dit zowel op de ontvanger als op jezelf en positief effect heeft.

Houd een dankbaarheidsdagboek bij: schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit kan van alles zijn, van een prachtige zonsondergang tot een vriendelijk gebaar van een vriend. De handeling van opschrijven vertelt aan jouw hersenen dat je dit belangrijk vindt, waardoor je na een tijdje veel gemakkelijker dingen opmerkt waarvoor je dankbaar bent.

Oefen mindfulness: neem de tijd om je te concentreren op het huidige moment en waardeer de schoonheid om je heen. Dit kan zo simpel zijn als een wandeling maken in de natuur of in stilte genieten van een kopje thee.

Word vrijwilliger: Iets teruggeven aan anderen kan een krachtige manier zijn om dankbaarheid te cultiveren. Wanneer we anderen helpen, erkennen we de overvloed in ons leven en waarderen we de kans om een positieve impact te maken.

Dankbaarheid uiten versterkt ook je verbinding met de mensen en met de dingen om je heen. Ik vind het zelf belangrijk om elke dag dank te zeggen aan de Aarde, om me te dragen, te ondersteunen en te voeden. Ik dank mijn krachtbronnen rond mij, ik dank spirit voor gidsing en begeleiding.  Wanneer ik die dankbaarheid uitspreek, dan voel ik een sterkere connectie.

Dankbaarheid voor je lichaam is iets wat we vaak vergeten.  Elke dag werkt ons lichaam heel hard voor ons, maar wat we meestal doen is enkel focussen op wat er ‘verkeerd’ is.  Pijnlijke knieën, geblokkeerde rug, ziekte, te dik of te dun, en zo verder.  Terwijl je lichaam zoveel andere dingen supergoed doet.  Regelmatig dankjewel zeggen tegen je lichaam zal ervoor zorgen dat je beter in je vel zit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *